085 - 060 1012 hallo@vanedens.nl

De impasse rond de stikstofuitstoot zorgt voor grotere schaarste op de woningmarkt, zegt ABN Amro. Er worden minder vergunningen voor nieuwbouw afgegeven. Daardoor worden minder woningen gebouwd, terwijl de vraag nog hoog is. Dat heeft een prijsopdrijvend effect.

Hoe groot de impact precies gaat zijn, is nog niet duidelijk. Het is lastig om nu al te zeggen hoeveel duurder woningen worden, zegt Madeline Buijs, sectoreconoom Bouw en Vastgoed bij ABN Amro.

Slecht nieuws voor de nieuwbouwkoper

“Daarvoor moeten we echt afwachten welke maatregelen het kabinet gaat nemen om de stikstofuitstoot terug te dringen”, zegt ze tegen RTL Z. “Het hangt er ook vanaf hoe snel de vergunningenverlening weer op gang komt.”

Buijs verwacht dat het prijsopdrijvende effect in de loop van volgend jaar zichtbaar gaat worden. In het volgende kwartaal moet de invloed van de stikstofuitspraak op de nieuwbouwvergunningen al duidelijk worden.

Slecht nieuws voor de huizenkoper die een nieuwbouwwoning op het oog heeft: hoe langer de bouw stil ligt, hoe minder woningen worden opgeleverd. Nieuwbouw is sowieso al flink duurder dan een bestaande koopwoning.

Minder of juist meer vergunningen 

Vooral commerciële partijen bouwen minder koop- en huurwoningen, blijkt uit de laatste Stand van Vastgoed van ABN Amro. Voor het tweede kwartaal van dit jaar vroegen zij 23,4 procent minder vergunningen aan dan voor het tweede kwartaal in 2018.

Alleen woningcorporaties vragen juist meer vergunningen aan. Zij proberen te voldoen aan hun taak om meer betaalbare woningen te creëren. 

Faillissementen in de bouw

De economen bij de bank verwachten verder dat met het aantal faillissementen in de bouw volgend jaar zal toenemen, omdat veel bouwprojecten stilliggen als gevolg van de stikstofproblematiek. 

In 2019 zijn tot nu toe zo’n 10% meer bouwbedrijven failliet gegaan dan in de eerste 9 maanden van 2018. Het aantal faillissementen ligt nog wel steeds op een laag niveau; in 2013, tijdens de crisis, gingen er vier keer zoveel bouwers over de kop.

Ondanks de stikstofproblematiek zijn de vooruitzichten voor de vastgoedsector nog gunstig, volgens de Stand van vastgoed van de bank.

Bron: RTL Z

 

[et_bloom_inline optin_id="optin_1"]

Nieuwsgierig naar de waarde van je huis? Dat vertellen we je graag en geheel vrijblijvend.

Bel ons op: 085 - 060 1012

Een vast tarief voor onze verkoopbemiddeling

Of betaal je liever teveel voor de verkoop van je woning? Bij ons betaal je een vast tarief voor de verkoopbemiddeling. Lees hieronder het verschil in kosten tussen ons vaste tarief en het courtage van een reguliere makelaar.

Veel gestelde vragen 

Waarom Van Edens Makelaardij?

Wij zijn de nieuwe generatie! We vinden namelijk dat de makelaardij gemoderniseerd kan worden. Tegenwoordig spelen ander zaken een grote rol in het proces van onze klanten, dan tien jaar geleden. Dat betekend dat wij bijvoorbeeld zeven dagen per week bereikbaar zijn voor iedereen. Voor onze klanten is hun makelaar zelfs 24/7 bereikbaar (hoewel hij ’s nacht’s natuurlijk ook graag slaapt). Stuur je ons liever een DM via een van onze socials? Helemaal goed! Daarnaast ontzorgen wij onze klanten volledig. Vanaf het eerste moment dat men contact met ons opneemt tot en met het moment dat er getekend wordt bij de notaris. Heb je een verhuisbus nodig? Regelen we ook. Alles is mogelijk en we sluiten volledig aan bij de wensen van onze klanten.  

Wat betekend een gestroomlijnd proces?

Daarmee bedoelen we onder andere dat we zoveel mogelijk digitaal werken. Het aanleveren van gegevens, opmaken van overeenkomsten, contracten, etc. Zelfs het ondertekenen van het voorlopige koopcontract kan op een PC, tablet of smartphone. En voor iedereen die dat nog wat spannend vindt komen we graag langs om het samen te doorlopen. We werken volledig uit ons eigen systeem en draaien bijvoorbeeld met een druk op de knop alle belangrijke gegevens van onze klant uit, woningbrochures, etc. 

Hoe gaan jullie met mijn gegevens om?

Wij voldoen volledig aan de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Daarnaast nemen wij Cybersecurity erg serieus en hebben verschillende maatregelen genomen om alle klantgegevens en onze eigen gegevens te beschermen. Wij leggen alleen de noodzakelijke gegevens vast en na een bepaalde periode vernietigen wij de gegevens die niet meer nodig zijn. Sleutels van klanten gaan anoniem in de sleutelkluis en zijn nooit te herleiden naar een adres. Al onze data wordt opgeslagen en verwerkt op servers die binnen de EU staan. 

Wat maakt jullie beter dan de rest?

We vechten als een leeuw voor onze klanten! Wij doen er alles aan om onze klanten van dienst te zijn en ze 100% te ontzorgen. Het verkopen van je huis moet vooral erg leuk zijn en niet stressvol of onplezierig. Wij staan onze klanten bij in iedere stap van het proces en nemen alles uit handen. Klantvriendelijkheid en klanttevredenheid staan bij ons op de eerste plaats. 

CONTACT

 • Algemeen nummer:
  085 - 060 1012
 • Regio Leeuwarden:
  058 - 230 0111
 • Regio Heerenveen:
  0513 - 24 1111
 • Regio Drachten:
  0512 - 23 6000
 • Regio Sneek:
  0515 - 24 0001
 • Direct mailen:
  hallo@vanedens.nl