085 - 060 1012 hallo@vanedens.nl

De oplossing voor oververhitting op de woningmarkt is simpelweg meer bouwen. Dit is de boodschap van DNB-president Klaas Knot en CPB-directeur Laura van Geest die beiden hameren op het belang van de woningmarkt voor de economie. De woningmarkt is relatief belangrijk voor de Nederlandse economie. “Die wisselwerking tussen huizenmarkt en economie is ontzettend sterk”, zegt Knot op nu.nl.

Als het misgaat leiden die hogere hypotheekschulden er volgens Knot toe dat huizen sneller onder water staan. Huiseigenaren zullen vervolgens hun huis minder snel te koop zetten en hun uitgaven verlagen.

De woningbouw is volgens Knot en Van Geest het grote probleem. In 2018 werden er 66.000 nieuwe woningen gebouwd in Nederland, het hoogste aantal sinds 2009. Er werden toen vergunningen afgegeven voor 70.000 nieuwe woningen. Maar in het eerste kwartaal werden maar 12.500 nieuwe bouwvergunningen afgegeven, het laagste aantal in drie jaar.

Afkoeling op de woningmarkt zichtbaar
Vorige week meldde DNB al in een analyse dat de afkoeling op de woningmarkt zichtbaar wordt in de prijzen. Huizenprijzen stijgen minder dan in voorgaande jaren, hoewel de woningwaardes op sommige plekken nog steeds flink toenemen.

Ook duurt het langer om een woning te verkopen. In het tweede kwartaal van 2018 stond een woning 41 dagen te koop. Dit is opgelopen naar 47 dagen in het eerste kwartaal van 2019.

Bron: nu.nl