085 - 060 1012 hallo@vanedens.nl

Het asbestverbod is gestrand in de Eerste Kamer. Het kabinet deed dinsdagochtend nog een ultieme poging om de asbestban door de senaat te loodsen, maar de handreiking bleek niet genoeg om kritische partijen te overtuigen. Dat meldt nu.nl.

Dinsdagochtend 4 juni werd middels een Kamerbrief nog gemeld dat de geplande verbodsdatum van 1 januari 2025 verschoven zou worden naar januari 2028. Daarnaast bood de staatssecretaris nog een optie aan om dit voor gemeentes tot 2030 te verlengen.

Te gehaast
De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel echter verworpen. Veel leden van de Eerste Kamer zijn van mening dat het huidige kabinet overhaast te werk gaat met het verbod, voornamelijk omdat de dakeigenaren op hoge kosten worden gejaagd.

De partijen VVD, CDA, PVV, Partij van de Arbeid en SGP stemden tegen het wetsvoorstel. Veel van de senatoren denken dat het voor huizenbezitters en ondernemers onbetaalbaar is om voor 2025 hun dakbedekking te laten vervangen. De ChristenUnie, GroenLinks, Partij voor de Dieren, 50Plus, OSF, SP en D66 stemde wel voor.

 

Bron: nu.nl, Volkskrant