085 - 060 1012 hallo@vanedens.nl

De gemeentelijke woonlasten stijgen dit jaar aanzienlijk sterker dan de inflatie. Woningeigenaren betalen 6,2 procent meer, huurders 8 procent. Dat is veel meer dan de inflatie, die 1,4 procent bedraagt. Dat meldt het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (Coelo).

De afvalstoffenheffing stijgt met 9,1 procent het sterkst, gevolgd door de onroerendezaakbelasting (ozb) (5,2 procent), blijkt uit het rapport Kerngegevens Belastingen Grote Gemeenten 2021 dat vandaag is verschenen. In dit rapport heeft het Coelo de woonlasten in kaart gebracht van de 40 grootste gemeenten, waar 41 procent van de Nederlandse bevolking woont.

Meerpersoonshuishouden betaalt 45 euro meer

De gemeentelijke woonlasten voor meerpersoonshuishoudens die een woning bezitten (ozb, rioolheffing en afvalstoffenheffing) stijgen gemiddeld met 45 euro (6,2 procent) tot 774 euro per jaar. In de onderzochte gemeenten zijn woningeigenaren in Westland het meest kwijt (961 euro) en in Tilburg het minst (596 euro).

Afvalstoffenheffing 28 euro omhoog

Huurders betalen in de 40 onderzochte gemeenten gemiddeld 390 euro voor hun woonlasten. Dat is 29 euro meer dan vorig jaar. Dat komt vrijwel uitsluitend door een stijging van de afvalstoffenheffing, die met gemiddeld 28 euro omhooggaat. In gemeenten waar huurders rioolheffing moeten betalen, stijgt deze gemiddeld met 1 euro.

In sommige gemeenten stijgen de kosten door investeringen, bijvoorbeeld om afval beter te scheiden. Andere gemeenten zijn meer kwijt aan afvalinzameling omdat ze die opnieuw hebben aanbesteed. “Ook geven sommige gemeenten aan geen reserves meer in te (kunnen) zetten”, aldus Coelo.

 

Ozb in Amsterdam 22,6 procent omhoog

De stijging van de ozb van gemiddeld 5,2 procent komt voor een groot deel omdat de ozb in Amsterdam heel is hard gestegen (met 22,6 procent). De oorzaak is dat de gemeente vorig jaar door de coronacrisis veel minder inkomsten had uit de toeristen- en parkeerbelasting. Desondanks is de ozb in de hoofdstad nog altijd lager dan in veel andere gemeenten. Maar ook zonder de hoofdstad meegerekend bedraagt de gemiddelde stijging nog steeds 2,9 procent.

VEH berichtte begin december al dat huiseigenaren dit jaar 7,5 procent meer gaan betalen voor de afvalstoffenheffing en 3,2 procent voor de ozb.

Bron: Vastgoed Actueel.

 

Nieuwsgierig naar de waarde van je huis? Dat vertellen we je graag en geheel vrijblijvend.

Bel ons op: 085 - 060 1012

Veel gestelde vragen 

Waarom Van Edens Makelaardij?

Wij zijn de nieuwe generatie! We vinden namelijk dat de makelaardij gemoderniseerd kan worden. Tegenwoordig spelen ander zaken een grote rol in het proces van onze klanten, dan tien jaar geleden. Dat betekend dat wij bijvoorbeeld zeven dagen per week bereikbaar zijn voor iedereen. Voor onze klanten is hun makelaar zelfs 24/7 bereikbaar (hoewel hij ’s nacht’s natuurlijk ook graag slaapt). Stuur je ons liever een DM via een van onze socials? Helemaal goed! Daarnaast ontzorgen wij onze klanten volledig. Vanaf het eerste moment dat men contact met ons opneemt tot en met het moment dat er getekend wordt bij de notaris. Heb je een verhuisbus nodig? Regelen we ook. Alles is mogelijk en we sluiten volledig aan bij de wensen van onze klanten.  

Wat betekend een gestroomlijnd proces?

Daarmee bedoelen we onder andere dat we zoveel mogelijk digitaal werken. Het aanleveren van gegevens, opmaken van overeenkomsten, contracten, etc. Zelfs het ondertekenen van het voorlopige koopcontract kan op een PC, tablet of smartphone. En voor iedereen die dat nog wat spannend vindt komen we graag langs om het samen te doorlopen. We werken volledig uit ons eigen systeem en draaien bijvoorbeeld met een druk op de knop alle belangrijke gegevens van onze klant uit, woningbrochures, etc. 

Hoe gaan jullie met mijn gegevens om?

Wij voldoen volledig aan de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Daarnaast nemen wij Cybersecurity erg serieus en hebben verschillende maatregelen genomen om alle klantgegevens en onze eigen gegevens te beschermen. Wij leggen alleen de noodzakelijke gegevens vast en na een bepaalde periode vernietigen wij de gegevens die niet meer nodig zijn. Sleutels van klanten gaan anoniem in de sleutelkluis en zijn nooit te herleiden naar een adres. Al onze data wordt opgeslagen en verwerkt op servers die binnen de EU staan. 

Wat maakt jullie beter dan de rest?

We vechten als een leeuw voor onze klanten! Wij doen er alles aan om onze klanten van dienst te zijn en ze 100% te ontzorgen. Het verkopen van je huis moet vooral erg leuk zijn en niet stressvol of onplezierig. Wij staan onze klanten bij in iedere stap van het proces en nemen alles uit handen. Klantvriendelijkheid en klanttevredenheid staan bij ons op de eerste plaats. 

CONTACT

 • Algemeen nummer:
  085 - 060 1012
 • Regio Leeuwarden:
  058 - 230 0111
 • Regio Heerenveen:
  0513 - 24 1111
 • Regio Drachten:
  0512 - 23 6000
 • Regio Sneek:
  0515 - 24 0001
 • Direct mailen:
  hallo@vanedens.nl