085 - 060 1012 hallo@vanedens.nl

Ruim een derde van de jongeren maakt zich zorgen over het vinden van een woning. Dat blijkt uit een onderzoek van 1828 Groep, de ontwikkelaar van een betaalbaar huurwoningconcept voor jongeren van 18 t/m 28 jaar. De enquête vond plaats onder ruim 1800 personen in deze leeftijdscategorie. 

Dit onderzoeksresultaat sluit aan bij de bevindingen in een update van het rapport Kansrijk Woningmarktbeleid, dat het Centraal Plan Bureau (CPB) afgelopen week presenteerde (zie kader). In het onderzoek van 1828 Groep geeft 36% van de jongeren aan dat ze geen woningen kunnen vinden omdat ze te duur zijn. 30 procent van de ondervraagden laat weten dat de wachtlijst te lang is en volgens 21% is er te weinig woningaanbod. Het gros van de jongeren woont nog thuis (77%), maar 41% daarvan wil graag uit huis. Daarbij zoekt maar liefst 88% naar zelfstandige woonruimte en slechts 2% speurt naar een kamer.

Hoge woningnood jongeren

Volgens Ernest van der Meijde, initiatiefnemer van 1828 Groep is de woningnood onder jongerenerg hoog: “Dat bleek al uit het aantal inschrijvingen voor ons woonconcept: ruim 18.000 binnen een half jaar.” Volgens Van der Meijde maken de jongeren zich het meest zorgen over het vinden van een woning in de toekomst. “Verreweg de meeste jongeren voldoen niet aan de inkomenscriteria van de vrije huursector. De enige oplossing is het aanbieden van een woning onder de sociale huurgrens. Maar daar zijn er simpelweg te weinig van. Het gevolg is dat jongeren langer thuis wonen dan gewenst of een veel te hoge huur betalen voor te kleine kamers.”

Platform Woonstarters

Vorig jaar oktober werd het Platform Woonstarters opgericht, een initiatief van Stimuleringsfonds Volkhuisvesting (SVn) in co-creatie met onder meer Bouwfonds Property Development (BPD), De Hypotheekshop, Vereniging Eigen Huis, Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De partners van het digitale platform bundelen in zes edities innovatieve ideeën en plannen om met name jongeren eerder aan een geschikte woning te helpen. Volgens directeur Jan Willem van Beek van de SVn is alleen het aanbieden van een starterswoning onvoldoende. “Er is meer nodig.”

Minder startersleningen verstrekt

Overigens zijn in 2019 minder startersleningen (2.256) verstrekt dan in 2018 (2.551). Dat blijkt uit het jaarverslag van SVn. Van Beek: “We zien dat de positie van de starter in stedelijke gebieden is verslechterd door een achterblijvend woningaanbod, stijgende woningprijzen en strengere financieringseisen.”

CPB: Minder sociale huurwoningen door verhuurderheffing

De verhuurderheffing leidt op termijn tot een lager aanbod van sociale huurwoningen en hogere huren. Dat verslechtert de toegankelijkheid van de woningmarkt voor lageinkomensgroepen. Dat meldt het Centraal Planbureau (CPB) in haar onderzoeksrapport Kansrijk Woningmarktbeleid.

Het CPB doet een aantal aanbevelingen om de situatie op de woningmarkt voor onder andere jongeren te verbeteren. Bijvoorbeeld het verminderen van subsidies voor koopwoningen en sociale huurwoningen verkleint de woningschaarste. Daardoor wordt het gemakkelijker om een passende woning te vinden.

Verder stelt het Centraal Planbureau voor om de huurtoeslag te ontkoppelen van werkelijke huren. Daardoor verminderen wachtlijsten en krijgt een doelgroep zoals jongeren meer keuzevrijheid. Daarnaast moeten er volgens CPB voldoende woningen gebouwd worden. Dat kan door het toestaan van meer woningbouwplannen en het bieden van meer woningbouw buiten de bebouwde kom.

Bron: Vastgoed Actueel

 

 

[et_bloom_inline optin_id="optin_1"]

Nieuwsgierig naar de waarde van je huis? Dat vertellen we je graag en geheel vrijblijvend.

Bel ons op: 085 - 060 1012

Veel gestelde vragen 

Waarom Van Edens Makelaardij?

Wij zijn de nieuwe generatie! We vinden namelijk dat de makelaardij gemoderniseerd kan worden. Tegenwoordig spelen ander zaken een grote rol in het proces van onze klanten, dan tien jaar geleden. Dat betekend dat wij bijvoorbeeld zeven dagen per week bereikbaar zijn voor iedereen. Voor onze klanten is hun makelaar zelfs 24/7 bereikbaar (hoewel hij ’s nacht’s natuurlijk ook graag slaapt). Stuur je ons liever een DM via een van onze socials? Helemaal goed! Daarnaast ontzorgen wij onze klanten volledig. Vanaf het eerste moment dat men contact met ons opneemt tot en met het moment dat er getekend wordt bij de notaris. Heb je een verhuisbus nodig? Regelen we ook. Alles is mogelijk en we sluiten volledig aan bij de wensen van onze klanten.  

Wat betekend een gestroomlijnd proces?

Daarmee bedoelen we onder andere dat we zoveel mogelijk digitaal werken. Het aanleveren van gegevens, opmaken van overeenkomsten, contracten, etc. Zelfs het ondertekenen van het voorlopige koopcontract kan op een PC, tablet of smartphone. En voor iedereen die dat nog wat spannend vindt komen we graag langs om het samen te doorlopen. We werken volledig uit ons eigen systeem en draaien bijvoorbeeld met een druk op de knop alle belangrijke gegevens van onze klant uit, woningbrochures, etc. 

Hoe gaan jullie met mijn gegevens om?

Wij voldoen volledig aan de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Daarnaast nemen wij Cybersecurity erg serieus en hebben verschillende maatregelen genomen om alle klantgegevens en onze eigen gegevens te beschermen. Wij leggen alleen de noodzakelijke gegevens vast en na een bepaalde periode vernietigen wij de gegevens die niet meer nodig zijn. Sleutels van klanten gaan anoniem in de sleutelkluis en zijn nooit te herleiden naar een adres. Al onze data wordt opgeslagen en verwerkt op servers die binnen de EU staan. 

Wat maakt jullie beter dan de rest?

We vechten als een leeuw voor onze klanten! Wij doen er alles aan om onze klanten van dienst te zijn en ze 100% te ontzorgen. Het verkopen van je huis moet vooral erg leuk zijn en niet stressvol of onplezierig. Wij staan onze klanten bij in iedere stap van het proces en nemen alles uit handen. Klantvriendelijkheid en klanttevredenheid staan bij ons op de eerste plaats. 

CONTACT

 • Algemeen nummer:
  085 - 060 1012
 • Regio Leeuwarden:
  058 - 230 0111
 • Regio Heerenveen:
  0513 - 24 1111
 • Regio Drachten:
  0512 - 23 6000
 • Regio Sneek:
  0515 - 24 0001
 • Direct mailen:
  hallo@vanedens.nl