085 - 060 1012 hallo@vanedens.nl

In 2020 zijn er minder nieuwbouwwoningen opgeleverd dan in 2019. Het Economisch Bureau van ING verwacht dat het aantal nieuwbouwwoningen in 2021 verder zal dalen, tot 65.000.

 

 

Dit blijkt uit het deze week gepubliceerde Vooruitzicht bouw van ING. In 2020 worden er circa 69.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd. Dat zijn er ongeveer 1.500 minder dan in 2019. Dit ondanks het gestegen aantal afgegeven bouwvergunningen.

 

69.000 nieuwbouwwoningen in 2020

 

In 2020 worden er naar schatting ongeveer 69.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd. Dat zijn er ongeveer 1.500 minder dan in 2019. Vanwege de beperkte vergunningverlening in 2019, een oplopende werkloosheid in 2021 en financiële onzekerheid bij consumenten verwacht het ING Economisch Bureau dat het aantal gerealiseerde nieuwbouwwoningen in 2021 verder daalt tot 65.000.

 

Het toegenomen aantal bouwvergunningen in 2020 kan hier nog geen tegenwicht aan bieden. Het duurt namelijk gemiddeld ongeveer 1,5 jaar voordat een vergeven bouwvergunning voor nieuwbouw daadwerkelijk leidt tot een afgebouwde woning.

 

 

 

Bouwondernemers positief gestemd

 

Nederlandse bouwondernemers waren dit najaar, ondanks de coronacrisis, toch weer positief gestemd. Doorwerken op de bouwplaats, met het ‘Samen Veilig Doorwerken-protocol’ dat het Rijk met de bouw- en technieksector heeft opgesteld, werkt goed, waardoor de productieuitval beperkt bleef. Door het laat-cyclische karakter van de bouwsector blijft de krimp in de bouw in 2020 beperkt met naar verwachting 1%.

 

Het zijn vooral de kleinere bouwbedrijven met minder dan 10 medewerkers, die weinig last ondervonden van de coronacrisis. Hun omzet lag in het derde kwartaal zelfs rond 5% hoger dan in het laatste kwartaal van 2019. Tijdens de coronacrisis lieten veel particulieren hun huis verbouwen. Zij besteedden vakantiegeld vaker aan het opknappen van het huis, omdat vakantie maar beperkt mogelijk was. Vooral de kleinere bouwbedrijven profiteren hiervan het meest omdat zij vaak dit soort verbouwingen uitvoeren.

 

Woningtekort loopt verder op

 

De voorspelde terugval is slecht nieuws voor de schaarste op de woningmarkt. Daar is al een tekort, dat dit jaar nog groter bleek dan aangenomen. Volgens recente ramingen van onder meer Capital Value zal het tekort in 2024 zijn opgelopen tot 415.000 woningen. Dat is aanzienlijk meer dan de afgelopen tijd werd aangenomen.

 

 

 

Bron: Vastgoed Actueel.

 

 

 

Nieuwsgierig naar de waarde van je huis? Dat vertellen we je graag en geheel vrijblijvend.

Bel ons op: 085 - 060 1012

Veel gestelde vragen 

Waarom Van Edens Makelaardij?

Wij zijn de nieuwe generatie! We vinden namelijk dat de makelaardij gemoderniseerd kan worden. Tegenwoordig spelen ander zaken een grote rol in het proces van onze klanten, dan tien jaar geleden. Dat betekend dat wij bijvoorbeeld zeven dagen per week bereikbaar zijn voor iedereen. Voor onze klanten is hun makelaar zelfs 24/7 bereikbaar (hoewel hij ’s nacht’s natuurlijk ook graag slaapt). Stuur je ons liever een DM via een van onze socials? Helemaal goed! Daarnaast ontzorgen wij onze klanten volledig. Vanaf het eerste moment dat men contact met ons opneemt tot en met het moment dat er getekend wordt bij de notaris. Heb je een verhuisbus nodig? Regelen we ook. Alles is mogelijk en we sluiten volledig aan bij de wensen van onze klanten.  

Wat betekend een gestroomlijnd proces?

Daarmee bedoelen we onder andere dat we zoveel mogelijk digitaal werken. Het aanleveren van gegevens, opmaken van overeenkomsten, contracten, etc. Zelfs het ondertekenen van het voorlopige koopcontract kan op een PC, tablet of smartphone. En voor iedereen die dat nog wat spannend vindt komen we graag langs om het samen te doorlopen. We werken volledig uit ons eigen systeem en draaien bijvoorbeeld met een druk op de knop alle belangrijke gegevens van onze klant uit, woningbrochures, etc. 

Hoe gaan jullie met mijn gegevens om?

Wij voldoen volledig aan de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Daarnaast nemen wij Cybersecurity erg serieus en hebben verschillende maatregelen genomen om alle klantgegevens en onze eigen gegevens te beschermen. Wij leggen alleen de noodzakelijke gegevens vast en na een bepaalde periode vernietigen wij de gegevens die niet meer nodig zijn. Sleutels van klanten gaan anoniem in de sleutelkluis en zijn nooit te herleiden naar een adres. Al onze data wordt opgeslagen en verwerkt op servers die binnen de EU staan. 

Wat maakt jullie beter dan de rest?

We vechten als een leeuw voor onze klanten! Wij doen er alles aan om onze klanten van dienst te zijn en ze 100% te ontzorgen. Het verkopen van je huis moet vooral erg leuk zijn en niet stressvol of onplezierig. Wij staan onze klanten bij in iedere stap van het proces en nemen alles uit handen. Klantvriendelijkheid en klanttevredenheid staan bij ons op de eerste plaats. 

CONTACT

 • Algemeen nummer:
  085 - 060 1012
 • Regio Leeuwarden:
  058 - 230 0111
 • Regio Heerenveen:
  0513 - 24 1111
 • Regio Drachten:
  0512 - 23 6000
 • Regio Sneek:
  0515 - 24 0001
 • Direct mailen:
  hallo@vanedens.nl