085 - 060 1012 hallo@vanedens.nl

Als het aan het kabinet ligt, krijgen tweeverdieners een hogere hypotheek. Het inkomen van de minst verdienende partner telt zwaarder mee, een studieschuld juist minder. Dat schrijft het FD.

Het FD baseert het artikel op een voorstel tot wetswijziging dat minister van Financiën Wopke Hoekstra vrijdag 17 juli ter inzage legde. De aanpassing in de inkomensnorm vergroot een huidige maximale hypotheek van € 300.000 al gauw met € 10.000 tot € 12.000. Die schatting maakt Rene Wickerhoff van hypotheekadviseur Van Bruggen Adviesgroep. “Dat kan dus best wat schelen”, zegt Wickerhoff in het FD.

Kritiek DNB op ruimere leennormen

 

De wetswijziging voor een hogere hypotheek voor tweeverdieners is opvallend omdat De Nederlandsche Bank (DNB) vorige week vraagtekens zette bij de steeds ruimere leennormen. Volgens de bank zijn de huizenprijzen in de afgelopen kwarteeuw niet zozeer verdrievoudigd vanwege woningtekorten, maar vooral omdat Nederlanders een steeds hogere hypotheek konden krijgen. De acceptatiecriteria voor hypotheken worden dan ook verder aangescherpt.

Advies van Nibud bepalend

Het ministerie van Financiën wil niet reageren op het DNB-onderzoek. Duidelijk is wel dat Hoekstra de leennormen wederom wil versoepelen op advies van het Nibud. Tweeverdieners kunnen straks 90% in plaats van 80% van het laagste inkomen meerekenen in de som die bepaalt welk deel van het salaris zij maximaal kunnen lenen.

Of tweeverdieners uiteindelijk een hogere hypotheek kunnen krijgen is nog wel afhankelijk van mogelijke veranderingen in de woonquote. Die wordt elk najaar vastgesteld. In de berekening van dat percentage neemt het Nibud ook de rente- en prijsontwikkelingen mee. 

Bron: Vastgoed Actueel

[et_bloom_inline optin_id="optin_1"]

Nieuwsgierig naar de waarde van je huis? Dat vertellen we je graag en geheel vrijblijvend.

Bel ons op: 085 - 060 1012

Veel gestelde vragen 

Waarom Van Edens Makelaardij?

Wij zijn de nieuwe generatie! We vinden namelijk dat de makelaardij gemoderniseerd kan worden. Tegenwoordig spelen ander zaken een grote rol in het proces van onze klanten, dan tien jaar geleden. Dat betekend dat wij bijvoorbeeld zeven dagen per week bereikbaar zijn voor iedereen. Voor onze klanten is hun makelaar zelfs 24/7 bereikbaar (hoewel hij ’s nacht’s natuurlijk ook graag slaapt). Stuur je ons liever een DM via een van onze socials? Helemaal goed! Daarnaast ontzorgen wij onze klanten volledig. Vanaf het eerste moment dat men contact met ons opneemt tot en met het moment dat er getekend wordt bij de notaris. Heb je een verhuisbus nodig? Regelen we ook. Alles is mogelijk en we sluiten volledig aan bij de wensen van onze klanten.  

Wat betekend een gestroomlijnd proces?

Daarmee bedoelen we onder andere dat we zoveel mogelijk digitaal werken. Het aanleveren van gegevens, opmaken van overeenkomsten, contracten, etc. Zelfs het ondertekenen van het voorlopige koopcontract kan op een PC, tablet of smartphone. En voor iedereen die dat nog wat spannend vindt komen we graag langs om het samen te doorlopen. We werken volledig uit ons eigen systeem en draaien bijvoorbeeld met een druk op de knop alle belangrijke gegevens van onze klant uit, woningbrochures, etc. 

Hoe gaan jullie met mijn gegevens om?

Wij voldoen volledig aan de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Daarnaast nemen wij Cybersecurity erg serieus en hebben verschillende maatregelen genomen om alle klantgegevens en onze eigen gegevens te beschermen. Wij leggen alleen de noodzakelijke gegevens vast en na een bepaalde periode vernietigen wij de gegevens die niet meer nodig zijn. Sleutels van klanten gaan anoniem in de sleutelkluis en zijn nooit te herleiden naar een adres. Al onze data wordt opgeslagen en verwerkt op servers die binnen de EU staan. 

Wat maakt jullie beter dan de rest?

We vechten als een leeuw voor onze klanten! Wij doen er alles aan om onze klanten van dienst te zijn en ze 100% te ontzorgen. Het verkopen van je huis moet vooral erg leuk zijn en niet stressvol of onplezierig. Wij staan onze klanten bij in iedere stap van het proces en nemen alles uit handen. Klantvriendelijkheid en klanttevredenheid staan bij ons op de eerste plaats. 

CONTACT

 • Algemeen nummer:
  085 - 060 1012
 • Regio Leeuwarden:
  058 - 230 0111
 • Regio Heerenveen:
  0513 - 24 1111
 • Regio Drachten:
  0512 - 23 6000
 • Regio Sneek:
  0515 - 24 0001
 • Direct mailen:
  hallo@vanedens.nl