085 - 060 1012 hallo@vanedens.nl

Nederlanders zijn in de maand juli iets optimistischer geworden over de ontwikkelingen op de woningmarkt. Voor het eerst sinds begin van dit jaar is de stemming weer licht positief. Dat blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator van Vereniging Eigen Huis (VEH).

In juli noteert de indicator een stand van 101 punten. Dat betekent dat net iets meer mensen positief dan negatief zijn over de situatie op de huizenmarkt.

Iets meer perspectief op verhuizen
Het vertrouwen neemt vooral toe onder mensen die al een koophuis hebben. Koopstarters en huurders zijn nog altijd negatief gestemd. Er zijn dan ook nog steeds veel mensen die het nu een minder goed moment vinden om te verhuizen, hoewel deze groep minder groot wordt. Verhuizen was in december 2018 volgens 47 % een slecht idee, nu is dat gedaald tot 40 %.

Vooral de hoge huizenprijzen en de beperkte keuze in het aanbod van nieuwbouw- of bestaande woningen zijn hiervan de oorzaak. Ongeveer 15 % van de Nederlanders vindt het nu wel een goed moment om te verhuizen, de rest is neutraal.

Lage hypotheekrente zorgt voor optimisme
De voorzichtig optimistische kijk op de woningmarkt komt vooral door de iets verder gedaalde hypotheekrente en de vooruitzichten op een blijvend laag renteniveau. Vorig jaar dacht nog ruim de helft (55 %) van de Nederlanders dat de hypotheekrente weer zou gaan oplopen, nu is dat gedaald naar 28 %.

Als de hypotheekrente weer stijgt zorgt dat voor hogere woonlasten, waardoor minder kan worden geleend voor de aankoop van een eigen huis en huizenprijzen onder druk komen.

Bron: VEH