085 - 060 1012 hallo@vanedens.nl

De hypotheekmarkt blijft op volle toeren draaien. Zo registreerde Hypotheken Data Netwerk in het tweede kwartaal 145.940 hypotheekaanvragen, 40 procent meer dan in het tweede kwartaal van 2019. Ook De Hypotheker en De Hypotheekshop melden soortgelijke groeicijfers.

Er is vooral een zeer sterke groei van het aantal oversluitingen en tweede hypotheken (+88 procent in vergelijking met 2019). Maar ook de aanvragen voor de aankoop van een woning stegen aanzienlijk, met 15 procent naar 79.229. Dit blijkt uit het kwartaaloverzicht van Hyptheken Data Netwerk (HDN), dat op maandag 6 juli is gepubliceerd.

53 procent meer hypotheekaanvragen in tweede kwartaal 2020

De Hypotheker trekt dezelfde conclusie. Op basis van hun kwartaalcijfers concluderen zij dat het aantal hypotheekaanvragen in het tweede kwartaal van 2020 met 53 procent toenam in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden.

Een groot deel van deze aanvragen bestaat uit oversluitingen: dit aantal nam in vergelijking met een jaar geleden met maar liefst 196 procent toe. Dit hoge aantal oversluiters is volgens De Hypotheker toe te wijzen aan de nog altijd lage hypotheekrente. Door de coronacrisis zijn veel mensen bang dat de hypotheekrente gaat stijgen. Daarom kiezen zij ervoor hun hypotheek over te sluiten en zo te profiteren van lagere maandlasten.

De sterkste stijging is zichtbaar in de leeftijd van 35 tot 45 jaar (+260 procent). Ook in de leeftijdsgroep 45 tot 55 jaar (+185 procent) en onder 55-plussers (+165 procent) was er een substantiële stijging van het aantal oversluitingen.

Grootste stijging in hypotheken voor woningen in hoger segment

HDN meldt dat de aanvragen voor koopwoningen blijven toenemen, al gaat het iets minder hard dan in het eerste kwartaal. Toen steeg het aantal aanvragen met 20 procent, in het tweede kwartaal was de stijging 15 procent in vergelijking met 2019. De meeste groei (36 procent) betreft het aantal aanvragen van huizenbezitters die een duurdere nieuwbouwwoning kopen. Maar ook jonge starters zien volgens Hypotheken Data Netwerk kansen, en vragen bijna 10% meer hypotheken aan dan in het tweede kwartaal van 2019.

De gemiddelde woningwaarde steeg met 9 procent ten opzichte van het tweede kwartaal 2019 naar €380.000. Mensen nemen ook steeds meer eigen geld mee om een woning te kopen, gemiddeld bijna €35.000. Dat is een stijging van 2 procent in vergelijking met het jaar daarvoor.

Kansen op de woningmarkt nemen toe

De Hypotheker signaleert net als HDN dat het aantal hypotheekaanvragen om een woning aan te kopen is gestegen, en komt op een stijging van 23 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden. In de leeftijdscategorie van 25 tot 35 jaar nam het aantal aanvragen voor de aankoop van een woning zelfs met bijna een derde toe. En in de leeftijdscategorie 45-55 jaar met 17 procent. In de laatste categorie gaat het vooral om doorstromers. Dit is volgens De Hypotheker een signaal dat de kansen voor huizenkopers op de woningmarkt lijken toe te nemen.

Lees ook: De Hypotheker: grootste rentestijging sinds coronacrisis

Nog steeds krapte op de woningmarkt

Hoewel het woningaanbod sinds half maart is toegenomen en de vooruitzichten van potentiële huizenkopers verbeterd zijn, is er nog steeds sprake van krapte op de woningmarkt. Ruim de helft van alle woningen wordt nog altijd boven de vraagprijs verkocht.

De Hypotheekshop: geen grote veranderingen

De Hypotheekshop meldde vorige week op basis van hun kwartaalcijfers dat grote veranderingen uitbleven. Er zijn amper verschuivingen in vergelijking met het eerste kwartaal. Ook zij zien dat het aandeel van de oversluiters wat is toegenomen (van 28% naar 30%), terwijl dat van de starters (25%) en verhogers (16%) gelijk bleef.

Makelaars zien volgens De Hypotheekshop wel een toename van mensen die hun woning te koop zetten. Ook het aanbod van huurwoningen in de vrije sector is groter geworden door de terugval van het toerisme en de verminderde vraag van expats.

 

Bron: Vastgoed Actueel

 

[et_bloom_inline optin_id="optin_1"]

Nieuwsgierig naar de waarde van je huis? Dat vertellen we je graag en geheel vrijblijvend.

Bel ons op: 085 - 060 1012

Veel gestelde vragen 

Waarom Van Edens Makelaardij?

Wij zijn de nieuwe generatie! We vinden namelijk dat de makelaardij gemoderniseerd kan worden. Tegenwoordig spelen ander zaken een grote rol in het proces van onze klanten, dan tien jaar geleden. Dat betekend dat wij bijvoorbeeld zeven dagen per week bereikbaar zijn voor iedereen. Voor onze klanten is hun makelaar zelfs 24/7 bereikbaar (hoewel hij ’s nacht’s natuurlijk ook graag slaapt). Stuur je ons liever een DM via een van onze socials? Helemaal goed! Daarnaast ontzorgen wij onze klanten volledig. Vanaf het eerste moment dat men contact met ons opneemt tot en met het moment dat er getekend wordt bij de notaris. Heb je een verhuisbus nodig? Regelen we ook. Alles is mogelijk en we sluiten volledig aan bij de wensen van onze klanten.  

Wat betekend een gestroomlijnd proces?

Daarmee bedoelen we onder andere dat we zoveel mogelijk digitaal werken. Het aanleveren van gegevens, opmaken van overeenkomsten, contracten, etc. Zelfs het ondertekenen van het voorlopige koopcontract kan op een PC, tablet of smartphone. En voor iedereen die dat nog wat spannend vindt komen we graag langs om het samen te doorlopen. We werken volledig uit ons eigen systeem en draaien bijvoorbeeld met een druk op de knop alle belangrijke gegevens van onze klant uit, woningbrochures, etc. 

Hoe gaan jullie met mijn gegevens om?

Wij voldoen volledig aan de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Daarnaast nemen wij Cybersecurity erg serieus en hebben verschillende maatregelen genomen om alle klantgegevens en onze eigen gegevens te beschermen. Wij leggen alleen de noodzakelijke gegevens vast en na een bepaalde periode vernietigen wij de gegevens die niet meer nodig zijn. Sleutels van klanten gaan anoniem in de sleutelkluis en zijn nooit te herleiden naar een adres. Al onze data wordt opgeslagen en verwerkt op servers die binnen de EU staan. 

Wat maakt jullie beter dan de rest?

We vechten als een leeuw voor onze klanten! Wij doen er alles aan om onze klanten van dienst te zijn en ze 100% te ontzorgen. Het verkopen van je huis moet vooral erg leuk zijn en niet stressvol of onplezierig. Wij staan onze klanten bij in iedere stap van het proces en nemen alles uit handen. Klantvriendelijkheid en klanttevredenheid staan bij ons op de eerste plaats. 

CONTACT

 • Algemeen nummer:
  085 - 060 1012
 • Regio Leeuwarden:
  058 - 230 0111
 • Regio Heerenveen:
  0513 - 24 1111
 • Regio Drachten:
  0512 - 23 6000
 • Regio Sneek:
  0515 - 24 0001
 • Direct mailen:
  hallo@vanedens.nl