085 - 060 1012 hallo@vanedens.nl

Het tekort aan woningen loopt harder op dan verwacht. In 2022 bereikt het tekort een dieptepunt van 360.000, mogelijk zelfs 380.000 woningen. Dat blijkt uit onderzoek dat vandaag is gepresenteerd door vastgoedadviseur Capital Value en onderzoeksbureau ABF Research.

Afgelopen jaar leverden bouwbedrijven 77.000 nieuwe woningen op. Dat is meer dan in de jaren ervoor en conform de doelstelling van het kabinet. Toch is het woningtekort begin 2020 opgelopen tot 315.000 woningen. Dat is meer dan voorspeld.

Dit komt mede doordat het aantal huishoudens harder stijgt dan het aantal verstrekte bouwvergunningen. Volgens Capital Value kwamen er vorig jaar zo’n 90.000 huishoudens bij, terwijl de autoriteiten slechts 55.000 vergunningen afgaven.

Vooral voor starters ontbreken passende nieuwe woningen, maar ook de stokkende doorstroming op de woningmarkt vormt een probleem. Circa 20% van de 65-plushuishoudens zegt te willen verhuizen, maar dat niet te doen omdat er geen geschikt aanbod is.

Die groep zal tot 2030 verder toenemen. Corporaties en beleggers investeren daarom nu al meer in zorg- en seniorenwoningen: in 2019 voor een recordbedrag van €1,25 miljard.

Voor 100.000 woningen aan plannen

Initiatieven om het woningtekort op te lossen zijn er wel. Bouwers en ontwikkelaars hebben per jaar plannen voor 100.000 woningen klaarliggen. Er is voldoende kapitaal beschikbaar, zowel bij ontwikkelaars als bij beleggers. Die laatste groep zegt voor de komende drie jaar €26 miljard beschikbaar te hebben voor nieuwe, betaalbare huurwoningen. Corporaties willen in 2020 zo’n 30.000 nieuwe woningen bouwen.

Om deze plannen te verwezenlijken, moet het kabinet eerst met een oplossing komen voor de stikstofproblematiek en de procedures versnellen, zeggen ontwikkelaars. 69% van hen vindt dat de vergunningverlening nu te lang duurt.

Bron: Capital Value en FD.nl

[et_bloom_inline optin_id="optin_1"]

Nieuwsgierig naar de waarde van je huis? Dat vertellen we je graag en geheel vrijblijvend.

Bel ons op: 085 - 060 1012

Veel gestelde vragen 

Waarom Van Edens Makelaardij?

Wij zijn de nieuwe generatie! We vinden namelijk dat de makelaardij gemoderniseerd kan worden. Tegenwoordig spelen ander zaken een grote rol in het proces van onze klanten, dan tien jaar geleden. Dat betekend dat wij bijvoorbeeld zeven dagen per week bereikbaar zijn voor iedereen. Voor onze klanten is hun makelaar zelfs 24/7 bereikbaar (hoewel hij ’s nacht’s natuurlijk ook graag slaapt). Stuur je ons liever een DM via een van onze socials? Helemaal goed! Daarnaast ontzorgen wij onze klanten volledig. Vanaf het eerste moment dat men contact met ons opneemt tot en met het moment dat er getekend wordt bij de notaris. Heb je een verhuisbus nodig? Regelen we ook. Alles is mogelijk en we sluiten volledig aan bij de wensen van onze klanten.  

Wat betekend een gestroomlijnd proces?

Daarmee bedoelen we onder andere dat we zoveel mogelijk digitaal werken. Het aanleveren van gegevens, opmaken van overeenkomsten, contracten, etc. Zelfs het ondertekenen van het voorlopige koopcontract kan op een PC, tablet of smartphone. En voor iedereen die dat nog wat spannend vindt komen we graag langs om het samen te doorlopen. We werken volledig uit ons eigen systeem en draaien bijvoorbeeld met een druk op de knop alle belangrijke gegevens van onze klant uit, woningbrochures, etc. 

Hoe gaan jullie met mijn gegevens om?

Wij voldoen volledig aan de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Daarnaast nemen wij Cybersecurity erg serieus en hebben verschillende maatregelen genomen om alle klantgegevens en onze eigen gegevens te beschermen. Wij leggen alleen de noodzakelijke gegevens vast en na een bepaalde periode vernietigen wij de gegevens die niet meer nodig zijn. Sleutels van klanten gaan anoniem in de sleutelkluis en zijn nooit te herleiden naar een adres. Al onze data wordt opgeslagen en verwerkt op servers die binnen de EU staan. 

Wat maakt jullie beter dan de rest?

We vechten als een leeuw voor onze klanten! Wij doen er alles aan om onze klanten van dienst te zijn en ze 100% te ontzorgen. Het verkopen van je huis moet vooral erg leuk zijn en niet stressvol of onplezierig. Wij staan onze klanten bij in iedere stap van het proces en nemen alles uit handen. Klantvriendelijkheid en klanttevredenheid staan bij ons op de eerste plaats. 

CONTACT

 • Algemeen nummer:
  085 - 060 1012
 • Regio Leeuwarden:
  058 - 230 0111
 • Regio Heerenveen:
  0513 - 24 1111
 • Regio Drachten:
  0512 - 23 6000
 • Regio Sneek:
  0515 - 24 0001
 • Direct mailen:
  hallo@vanedens.nl