085 - 060 1012 hallo@vanedens.nl

De Nederlandse hypotheekmarkt bleef in 2020 onverminderd hard doorgroeien. Dat blijkt uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN). Het HDN jaaroverzicht 2020 spreekt in alle opzichten van een ‘bizar jaar’.

HDN registreerde een recordaantal hypotheekaanvragen van 535.375. Dat is een stijging van 24,5% ten opzichte van 2019, ook al een topjaar.  Dat jaar werden er 430.076 hypotheken aangevraagd. Het aantal aanvragen ten behoeve van de aanschaf van een woning steeg met 10,8% naar 303.789, waar het aantal oversluitingen en tweede hypotheken met maar liefst 48,5% toenam en daarmee uitkwam op 231.586. In totaal werd voor een bedrag van ruim € 136 miljard aan hypotheken aangevraagd via HDN. Dit blijkt uit het HDN jaaroverzicht 2020.

Starters en doorstromers met NHG hebben het moeilijk

“Het is een bizar jaar geweest”, aldus Merlyn van den Berg, bestuurder van HDN. “In maart en april stroomden de hypotheekaanvragen binnen terwijl veel deskundigen aan het begin van de crisis juist dachten dat de hypotheekmarkt zou inzakken. Toch hebben alle records ook een schaduwzijde. Door de krapte op de woningmarkt steeg in de kopersmarkt het gemiddelde hypotheekbedrag met 7,9% naar € 312.100 en de gemiddelde woningwaarde met 9,4% naar € 386.000. Hierdoor is het voor starters en doorstromers met NHG bijna onmogelijk nog een woning te bemachtigen. Maar ook voor ondernemers blijkt het in deze tijd van corona moeilijker om een woning te kopen,” aldus Van den Berg.

Top 3 hypotheekaanvragers: oversluiters, opstromers en verbouwers

De groei van de kopersmarkt is met name afkomstig van mensen uit het hogere segment van de markt. Zo kwamen de meeste aanvragen van huizenbezitters die een nieuwe woning kochten die aanzienlijk een hogere marktwaarde had dan de woning die ze bezaten. Zij waren goed voor in totaal 67.428 aanvragen, een stijging van 19,5% ten opzichte van 2019.

 

Historisch lage rentestand

Door de historisch lage rentestand werden 109.875 hypotheken overgesloten en vroegen 63.126 huizenbezitters een tweede hypotheek aan voor een verbouwing/verduurzaming van de woning. Dat is voor beide groepen ongeveer een verdubbeling ten opzichte van 2019. De gemiddelde verbouwer vroeg € 50.000 aan hypotheek aan. Dat betekent dat er 3.1 miljard euro aan verbouwingen is uitgevoerd; 1.5 miljard euro meer dan in 2019.

De hypotheekrente is het jaar begonnen met een nieuw laagterecord. De laagste hypotheekrente voor ‘20 jaar vast’ met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) komt nu uit op 1,23%. Dat betekende een daling van 17% ten opzichte van de stand van 1,48% een jaar eerder. Bij ‘30 jaar vast’ ging de rente in een jaar tijd van 1,89% naar 1,57%. Ook dit betekende een daling van 17%, blijkt uit de cijfers van Rente.nl. In november 2020 werd ook al gesproken van een laagterecord. Dat record is inmiddels alweer verbroken.

 

Sterkste groei hypotheekmarkt in Zeeland

Zowel de kopers- als de niet-kopersmarkt groeide in 2020 het sterkst in Zeeland met respectievelijk 13,1% en 62,2%. Waar zowel Flevoland als Groningen nog een zeer sterk 2019 kende, lijkt daar de groei van de kopersmarkt het afgelopen jaar te zijn gestagneerd (Flevoland +1,6% en Groningen +2,6%). Met 53.665 aanvragen is Zuid-Holland in aantallen de koploper in de kopersmarkt.

Bron: Vastgoed Actueel.

 

Nieuwsgierig naar de waarde van je huis? Dat vertellen we je graag en geheel vrijblijvend.

Bel ons op: 085 - 060 1012

Veel gestelde vragen 

Waarom Van Edens Makelaardij?

Wij zijn de nieuwe generatie! We vinden namelijk dat de makelaardij gemoderniseerd kan worden. Tegenwoordig spelen ander zaken een grote rol in het proces van onze klanten, dan tien jaar geleden. Dat betekend dat wij bijvoorbeeld zeven dagen per week bereikbaar zijn voor iedereen. Voor onze klanten is hun makelaar zelfs 24/7 bereikbaar (hoewel hij ’s nacht’s natuurlijk ook graag slaapt). Stuur je ons liever een DM via een van onze socials? Helemaal goed! Daarnaast ontzorgen wij onze klanten volledig. Vanaf het eerste moment dat men contact met ons opneemt tot en met het moment dat er getekend wordt bij de notaris. Heb je een verhuisbus nodig? Regelen we ook. Alles is mogelijk en we sluiten volledig aan bij de wensen van onze klanten.  

Wat betekend een gestroomlijnd proces?

Daarmee bedoelen we onder andere dat we zoveel mogelijk digitaal werken. Het aanleveren van gegevens, opmaken van overeenkomsten, contracten, etc. Zelfs het ondertekenen van het voorlopige koopcontract kan op een PC, tablet of smartphone. En voor iedereen die dat nog wat spannend vindt komen we graag langs om het samen te doorlopen. We werken volledig uit ons eigen systeem en draaien bijvoorbeeld met een druk op de knop alle belangrijke gegevens van onze klant uit, woningbrochures, etc. 

Hoe gaan jullie met mijn gegevens om?

Wij voldoen volledig aan de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Daarnaast nemen wij Cybersecurity erg serieus en hebben verschillende maatregelen genomen om alle klantgegevens en onze eigen gegevens te beschermen. Wij leggen alleen de noodzakelijke gegevens vast en na een bepaalde periode vernietigen wij de gegevens die niet meer nodig zijn. Sleutels van klanten gaan anoniem in de sleutelkluis en zijn nooit te herleiden naar een adres. Al onze data wordt opgeslagen en verwerkt op servers die binnen de EU staan. 

Wat maakt jullie beter dan de rest?

We vechten als een leeuw voor onze klanten! Wij doen er alles aan om onze klanten van dienst te zijn en ze 100% te ontzorgen. Het verkopen van je huis moet vooral erg leuk zijn en niet stressvol of onplezierig. Wij staan onze klanten bij in iedere stap van het proces en nemen alles uit handen. Klantvriendelijkheid en klanttevredenheid staan bij ons op de eerste plaats. 

CONTACT

 • Algemeen nummer:
  085 - 060 1012
 • Regio Leeuwarden:
  058 - 230 0111
 • Regio Heerenveen:
  0513 - 24 1111
 • Regio Drachten:
  0512 - 23 6000
 • Regio Sneek:
  0515 - 24 0001
 • Direct mailen:
  hallo@vanedens.nl